lördag 15 november 2008

New York fredag

Fredagen sov vi nästan lika länge som dagen innan, hann få en skymt av charmtrollen Tor och Greta innan det var dags för dem att hoppa i säng. Jakob och Viktor älskade förstås alla nya leksaker. Även om Tor och Greta precis fyllt ett så hade de en hel del tåg och bilar. En höjdare var också den lilla xylofonen med höga ljudet och lilla röda pianot med ännu högre ljud. Inte bara kul för oss som fick lyssna.




Ann and Jonas lived next door to where Henry Miller did 80 years ago



We got a feel for fall

Efter frukost tog vi oss till tunnelbanan och åkte in till Times Square. Vid det laget var det givetvis dags för lunch. Tiden går fort när man måste ta på en massa kläder :). Viktor uttryckte att det var dags för lunch snarast, så det fick bli McDonalds. Det var ett rätt hypat ställe, det enda man kände igen var "maten" och kassan. Resten av lokalen kändes mer som Hard Rock Café, med monitorer och projektorer överallt. Inga problem att äta i lugn och ro dock, vi har ju ingen TV så Jakob och Viktor blir storrögda så fort de får se något större än 15 tum.




One of Jakobs funny faces at Times Square.

Times Square var precis som på bio, fast på riktigt. Vi gick norrut mot Central Park och passerade alla teatrar, biljettförsäljare, tunna höghus med hela väggar av "rörlig" reklam. Och andra turister, de hade vi inte sett så mycket av i Brooklyn.




Viktor in a very nice playground at central park

När vi kom till Central Park kändes det som att komma till en oas i öknen. Helt plötsligt öppnade gröna ytor med vackra träd i höstfärger upp sig, omringade av murar av höghus. Parken sjöd av aktiviteter för såna som oss - turister. Vi skippade alla hästskjutsar och gick vidare till en stor lekpark med riddarborgtema. Mycket ytor, och möjlighet att springa och gömma sig, gångar att krypa i, broar att gå över. Perfekt att leka jaga! En tonåring gjorde några trevande försök till Leparcour.




The northern "wall" of central park




Twoheaded

Vi fortsatte utforska Central Park några timmar, åtminstone i mitt huvud flimrade scener från olika filmer förbi, framför allt kanske Hair (jag har inte sett musikalen så det är film för mig). För barnen var det nog en helt annan upplevelse, minsta röda löv, polisbil, regnvåta gräsmattor etc var ju nya för dem utan tidigare referensramar. Parken är stor, vi hann väl igenom en tredjedel på "längden" på de fyra timmar vi var där. Efter att vi tittat på Belvedere Castle och Jakob och Viktor fått såna sheriffstjärnor som det stod nature detective på, så träffade vi Daniel Hartnett som jag skrev om i central-park-video inlägget, har ni inte sett den filmen så gör det!




Anna-Sara in front of the castle




Rockefeller (Exxon founder) building

Vi tog sen en tunnelbana till Rockefeller building där vi tog en flottpizza innan vi kollade på julgransresning. Sen gick vi mot Grand Central Station för att hälsa på min morbror Berra och Tobbe med familj som hälsade på. Jakob och Viktor är så otroligt sköna när de träffar nytt folk. De bara slukar alla med hull och hår. I något enstaka fall kan Viktor vara lite restriktiv, men det är inte ofta. Berra visade från taket av "sin" skyskrapa vad han hävdade var världens vackraste byggnad "Chrysler building". Jakob tyckte det var otroligt fascinerande att de där beslutat om t.ex. hur Chrysler Cruiser skulle se ut och hur mycket den skulle kosta. Numer är det inte Chrysler som äger skrapan längre.
Kusinerna Magnus och Pontus har växt (konstigt!), men de är fortfarande lika underbara med barn.



Jakob and Pontus at Berras place

Lite för sent för barnahumöret tog vi tunnelbanan tillbaka till Brooklyn, efter en lång dag somnade vi alla utan problem...

Inga kommentarer: