fredag 14 november 2008

New York torsdag

Första dagen i New York tog vi det ganska lungt på morgonen. Vi sov såpass länge att vi missade Tor och Greta som hann ta sitt första sovpass innan vi gick upp. Tre timmars tidsskillnad kan vara mer än man tror :)




First stroll in a rainy brooklyn

Vi hade ju inhandlat finfina vinterkläder till Jakob, Viktor fick nöja sig med Jakobs avlagda underställ och regnkläder. Men 10 månader i San Diego hade ändå satt sina spår. Vi använder ju bara sandaler där, så gympaskor är ju ett stort steg upp.
När vi väl kom utanför dörren så regnade det fortfarande vilket de flesta av oss tyckte var rätt mysigt. Det tog minst en kvart att gå de tre kvarteren och 30 vattenpölarna (som skulle hoppas i) som ledde till east river och en magnifik utsikt över Manhattan, trots regnmolnen.




Amazing view over Manhattan, even though it poured.

Vi gick en bit mot Brooklyn Bridge och tog sen av mot Transit museum, med siktet inställt på lunch. Det var nu det började visa sig att blöta gympaskor i fem grader "värme" inte gör barn särskilt samarbetsvilliga, av någon anledning. Vi fick alltså snabba oss in på något varmt ställe och äta lunch. Första bästa var inte världens charmigaste pizzeria. Skillnaden i attityd mot San Diego var total. Istället för ett välkomnande "How are you?" så var det tomma blickar som gällde. Vi beställde i alla fall och lugnet la sig.

Nästa mission blev givetvis att fixa stövlar. Vi hade sett en sportbutik på den öde vägen från tunnelbanan dagen innan. Den var nu proppfull av folk. Där hade de ingenting, inte heller andra försöket gav resultat. Men sen hittade vi en skoaffär där de faktiskt tinade en aning efter ett tag. Vet inte om attityden hade med vår hudfärg att göra, eller kanske vädret. Det märktes nog att vi hade lite panik, för när Anna-Sara visade upp sitt körkort (som ju har adress på sig här) så sken expediten upp och sa "Aha, you're from California!" som att det förklarade en hel del, och det gjorde det nog.

Vi gick vidare och njöt av att man faktiskt kunde gå och kom snart fram till Transit museum som var inhyst i en avstängd tunnelbanestation. Vi fick lära oss en hel del matnyttigt. Som att de flesta tunnlar byggts genom att man grävt diken som sedan fyllts igen när tunnelstrukturen var klar. Detta i motsats till Stockholm där ju de flesta är sprängda. Det fanns också några olika bussar att köra, och vagnar från olika tidsepoker att titta på och gå in i. De stod inne på stationen, så Jakob var lite tveksam. Han var lite rädd att de skulle åka iväg.




Brooklyn Transit Museum




Would you get on a bus with this driver?




Please use TOKENS!

Det fanns en liten souveniraffär också, så givetvis köpte vi varsitt tåg till Jakob och Viktor. Eller, Jakob fick betala med sin veckopeng. Vi försökte övertala Jakob att välja en briokompatibel tunnelbanevagn, men han skulle absolut ha ett plasttunnelbanelok eftersom det glänste så fint. Det visade sig med tiden att det loket blev Viktors favorit, medans viktors briokompatibla tunnelbanevagn blev Jakobs favorit. Föräldrar vet bäst :)

När vi kom tillbaka till lägenheten hade au-pair Fanny börjat laga palt. Snacka om lyxigt. Kändes helt fantastiskt att sitta i en lägenhet i Brooklyn full med före detta Umeå- och Luleåbor och käka palt.

2 kommentarer:

Lisette sa...

Hur blir det när ni kommer till Kung Bores land? Inte kan ni gå i vare sig sandaler eller jympadojjor här inte!! ;-)

Jonananas sa...

Precis!
Faktum är att det var en väldigt bra övningsresa :)
Och gissa om vi börjat hänga på stranden sen dess, vi börjar inse hur bra vi har det här!