lördag 13 december 2008

Sista besöket

Petter, Lina, Gustav och Karl har varit här i två veckor och åkte hem idag. De har väl inte haft sådär jättetur direkt. I princip har de varit febersjuka, hostiga och snoriga hela tiden. Jakob och Viktor fick till slut hosta och feber de också. Det var verkligen en seg sort. Jakob åkte på en andra släng idag och både han och Viktor sov tre timmar när vi sagt adjö till besöket.

Nåja, en del har vi hunnit med i alla fall. Och även om det varit mycket sjukt, så har det varit mycket kul också. Tågmuseet, Legoland, Seaworld och efter några kalla mulna dagar så fick vi äntligen ta av oss kläderna på stranden.

En sväng till Joshua tree blev det också. Den här gången tog vi in på motell vilket var väldigt annorlunda mot att tälta i parken. Har ni ett val så tälta är väl slutsatsen :) Tyvärr så var i princip alla utom jag, Jakob och Anna-Sara däckade, men vi som var friska kände nog allihop att vi vill åka tillbaka någon gång, gärna snart :)

Bilder följer:




A bit sharper would have been nice




Stylish




First down




Shadow




Being sick together




Jakob and Gustav, split rock




Keys view, 1581 m




A bit ill




Walking and talking




Sunset Motel, owned by a Norweigan!




Leaving 29 palms in a G5




Cholla, Joshua tree

söndag 7 december 2008

Bilen såld på thanksgiving

Vi satte in en annons på vår kära stora Honda Odyssey förra måndagen och var lite rädd att vi inte skulle få den såld. Onsdag kväll fick jag ett mail från en "serious buyer" som sedan kom förbi den röda thanksgiving-torsdagen före lunch.

Rätt snart började förhandlingen om priset, och efter en halvtimme kom vi överrens. Först då tog de ut bilen på provtur och sen var vi helt plötsligt utan bil! Det gick så fort så vi hann inte riktigt med kändes det som. Vi lät dock annonsen ligga ute och ingen annan hörde av sig. De enda som var intresserade köpte alltså bilen - flyt! Det är ju inte direkt säljarens marknad för närvarande.

Dagen efter skulle vi hyra bil vilket visade sig vara svårare än man kan tro. Vi hade bokat en bil på Hertz och Ryan skjutsade dit oss och lämnade oss sedan. Jag gick in, visade mitt kaliforniska körkort, amerikanska visa-kort - och fick nobben! Jag bara gapade. Va sa hon?

Jag fattar fortfarande inte riktigt vad de har för regler, tydligen får man bara hyra med kreditkort. Åtminstone om det är amerikanskt. Efter mycket strul så var det bara att ge upp. Då hade hon testat mitt svenska visakort (också debit) och kollat hyra på en annan firma som skulle godkänna debitkort, men de var snordyra.

Nåja, vi ringde Ryan som åkte hem till oss, hämtade mitt pass, flygbiljetter och svenska körkort och sen kom till oss. Till saken hör att han samtidigt höll på att förbereda den thanksgiving-middag som vi var bjudna på kvällen. Otroligt snällt.

Den här gången bokade jag på Alamo, Ryan stannade och jag visade mitt svenska körkort och samma svenska visakort. Inga problem! Däremot försökte han lura på oss en dubbelt så dyr bil och försäkringar som vi redan hade men det hör väl till antar jag. Skrämde upp oss ordentligt och sa att "jag skulle kontrollera bilen noggrant om jag var du". Vi insåg senare att med två barn tre veckor i den bilen så kan nog "lämna in bilen utan frågor"-försäkringen vara rätt prisvärd så vi la till den när vi la till Anna-Sara som förare.

Hela förfarandet hade tagit större delen av dagen, men vi hann iaf till middagen som var jättekul! Turkey är väl ungefär som vårt julbord; en aning överskattat, men tradition är en bra krydda. Förutom själva kalkonen som ska ugnsgrillas i princip en hel dag så var det allehanda tillbehör. Klientelet var från olika delar av världen så det blev nog inte helt traditionsenligt. Efterrätten stod vi för, det blev marrängsvisch med amerikansk touch; chokladglass, mintglass, jordgubbsglass, marshmallows, chokladsås och grädde på sprutburk.

På söndagen när vi skulle lägga till Anna-Sara förresten, så hade vi tänkt byta bil också. Vi hade fått en tvådörrars Pontiac G5 - kanske inte bästa familjebilen. Men när vi sa det till killarna så totalvägrade Jakob. "Jag vill inte byta bil! Jag vill ha den här sportbilen!". Så vi kör fortfarande omkring i en tvådörrars "sportbil" med minimalt bagageutrymme. Cool bilstereo har den i alla fall :)

måndag 1 december 2008

Ska vi verkligen åka hem?

Att åka till New York var en väldigt bra uppvärmning, eller kanske snarare nedkylning, inför hemresan till Sverige. Dels fick vi öva kyla, men när vi kom hem så insåg vi dessutom hur mycket vi kommer att sakna San Diego.

Tre gånger på en vecka har vi åkt ner till La Jolla Shores och knallat i väg till tidvattenpoolerna. På vägen dit går man förbi utloppet från Scripps fisktanksavloppsvatten. Vår kompis Anna jobbar där och sa att det mest är fiskbajs och fiskmat, så vi lät barnen leka där. Det är ju inte så ofta man hittar en bäck på stranden, och få saker är ju så kul som att försöka dämma upp bäckar.




Playing in the scripps fish tank waste water

Det är fascinerande att se Jakob, Viktor, Luke och Alexis leka ihop. Ibland leker Jakob och Luke, ibland Luke och Viktor, ibland Jakob och Alexis, eller tre av dem, eller alla fyra. Tidvattenpoolerna är ju helt perfekt, dels älskar barnen stranden, men dessutom älskar ju vi föräldrar stranden. Och krabbor, eremitkräftor, små fiskar, sjöstjärnor, bläckfiskar, anemoner, etc fascinerar ju alla åldrar. Även om det bara är strax under 20 grader i skuggan så blir det väldigt varmt på stranden nu när det är vindstilla. Barnen springer obekymrat ut i vattnet och leker i vågorna, till och med Jakob så temperaturen är nog närmre 20 där också. Jag glömde badbyxor, men övervägde ett tag att bada ändå.



Petting a starfish



Come out, come out, whoever you are...

Vi kommer att sakna närheten till havet och möjligheten att när som helst på året kunna åka dit och njuta av värmen.




Jakob and the bluffs




Lot's of stuff to discover in the tide pools



Jakob and Luke heading for the cave



Heading for excavation

Frihetsgudinnan, FN, och hemresa

Sen vi läste boken om när frihetsgudinnan blir less på sin piedestal och knallar över till västkusten så har Jakob varit fascinerad. Så givetvis var det viktigaste med resan till New York att vi fick se henne på nära håll. Som tur var så väntade vi med det till måndagen, vilket var klaraste dagen under vårt besök.

Vi hade bokat tid på eftermiddagen och skrivit ut våra biljetter för att slippa kön. Så förmiddagen passade vi på att gå runt på lower manhattan, dvs området runt wall street. Dessutom hade Anna-Sara hittat ett litet mysigt franskt lunchställe som hon ville till. Det visade sig vara en riktigt fullträff. Personalen var supertrevlig, och maten var verkligen fransk. Vi satt och mös efter den lite kyliga promenaden med fräsch grönsakssoppa och croque monsieur. Givetvis blev det glass också, vi hade ju semester.



Lower manhattan



Nice swedish spelling :)

På väg till båten så gick vi igenom ett område av turistkommers. Bland annat ett gäng frihetsgudinnor som man kunde fota sig med. Jakob sprang givetvis fram, Viktor blev givetvis rädd. När vi fotat klart visade hon(?) en femdollarsedel, men vi hade bara tjugor, så det fick bli ca hälften i mynt. Prutat och klart, men hon klagade inte.



On our way to liberty island ferry




By the liberty island ticket booth

Kön till säkerhetskontrollen innan båten som vi blivit varnad för var obefintlig, men lika strikt som flygplatsernas. Båtresan var vacker med vyn över Manhattan, Brooklyn, New Jersey, Ellis Island och Liberty Island med frihetsgudinnan som kom allt närmre. Livet var på topp helt enkelt.



Close sailing seabird

"Hamnen" låg på baksidan av Liberty Island vilket innebar att vi fick se frihetsgudinnan på perfekt avstånd från alla vinklar redan innan vi gått iland.



Almost there...

På ön gick vi givetvis direkt till monumentet och låste in alla väskor innan vi gick igenom ytterligare en säkerhetskontroll. Jakob och Viktor blev lite förvånade när det började spruta luftpuffar ur den andra metalldetektorramen vi fick passera, det brukade det ju inte göra. När vi frågade så visade det sig att det inte var en metalldetektor, utan en elektronisk näsa som letade sprängämnen. Luftpuffarna skulle alltså frigöra ämnen från kläder och kropp som sedan kunde detekteras. Seriöst!

Sedan kom vi in i piedestalen som gudinnan står på. På de två nedre våningarna var det museum där vi bland annat fick lära oss att piedestalen byggdes av amerikanarna vilket var lite kontroversiellt eftersom vissa tyckte att de betalade för en gåva. Vi fick också veta att de som låg bakom frihetsgudinnan använde den som ett slagträ mot en hel del politiker i Frankrike som ville återgå till monarki genom att ge bort en symbol för frihet och demokrati till en "systerrepublik".



Jakobs family photo

Trots att kön till hissen var obefintlig så valde vi att gå, man kan väl inte ta hissen upp - då har man ju inte gjort det på riktigt! :D Vi tog oss så långt att vi kunde se upp under "klänningen" och de smala trappor som vindlade uppåt. Men där var det stopp, sedan 9/11 så hade själva statyn stängts av säkerhetsskäl. Utsikten däruppifrån var suverän, och när vi tittade upp stod vi rakt under gudinnans "bok", vilket fick Jakob att undra vad som skulle hända om hon tappade den?



What if she drops the book?

Nöjda och belåtna tog vi hissen ner och gick sedan till båten, men först köpte vi naturligtvis souvenirer. Det blev en kitschig liten plaststaty med diodbelysning och en t-shirt till Jakob. Viktor och Anna-Sara hittade ingenting, men de var glada ändå. Det kändes på killarna att det var dags för en fika, så vi skippade Ellis island där ytterligare ett väldigt fint museum finns och åkte tillbaka till Manhattan och kaffe med dopp.



Kitsch

När vi värmt oss på fiket gick förbi och tittade på byggarbetsplatsen ground zero innan vi tog tunnelbanan två stationer tillbaka till Brooklyn. Jakob visade stolt upp sin nya t-shirt. Han valde själv mellan blå och rosa, ett halvår sedan hade det givetvis varit blått, men tiden går!



Ann, Tor and Jakob in his new tshirt

När vi fått killarna i säng så tog Ann med oss på pubrunda medan Jonas höll ställningarna hemma. Återigen slogs vi av hur enkelt det var att ta sig utan bil, inom några minuters promenad fick vi testa tre olika pubar. För mig och Anna-Sara var det här en riktigt höjdare, vi har nog inte varit ute tillsammans det här milleniet!




Big hands

Dagen efter visade Ann runt oss i FN-byggnaden. Vi åt i matsalen med utsikt över floden och bland annat tittade in under pågående generalförsamling. Det var lite pirrigt att stå där längst bak i salen under pågående tal med Viktor i handen och en vakt fem meter bort. Viktor är ju inte den mest pålitlige ljudmässigt så vi vågade inte stå där så länge. Fränt var också alla gåvor som olika nationer gett FN, men häftigast var nog att det var Anns jobb vi traskade omkring på.




We got in anyway :)

Efteråt tog vi en snabbtitt på National History Museum. Att få se riktiga dinosaurieskelett var helt fascinerande. Dinosaurier är ju något som bara finns på film, så att få se riktiga skelett var att inse att de faktiskt knallat omkring här för 65-250 miljoner år sedan. 95% av alla ben hade grävts fram, resten var konstruerade. Helt otroligt!




T-Rex with light version of head, the real head is in the glass cube.

Onsdagen var vår hemresedag, och trots att vi inte skulle flyga förrän vid 4-tiden så gjorde vi ingenting annat den dagen än att ta en promenad i Brooklyn. Snön föll på morgonen, men inte nog mycket för att det skulle stanna något på marken vilket gjorde Jakob besviken. Vi åkte ut till flygplatsen i extremt god tid, men hade ändå ingen tid över efter en tidig middag på en italiensk restaurang på flygplatsen. Flygresan gick bra, och fastän vi bara varit borta en vecka blev vi chockade när vi klev av planet. Vi klev på i full gore-tex mundering, och klev av i t-shirt och jeans. Så fort vi kom ur planet slog värmen mot oss och fukten la sig på kroppen. Just fukten tänker man aldrig på annat än just när man kommer hit.

Väskorna kom nästan direkt, återigen kändes det klockrent att ha valt Jetblue.

Helg i New York

Bara ett förtydligande till att börja med, vi är alltså inte i New York längre, det får bli några retroattraktiva inlägg till...

Lördag morgon vaknade jag av någon anledning vid 5-tiden och gick upp och fick äntligen umgås lite med Ann, Tor och Greta. Helmysigt. Hela helgen gick i lungt tempo. Vi tog en lång mysig frukost och tog oss inte ut förrän lunch så den blev japanskt 100 meter "hemifrån".

Sen tog vi tunnelbanan mot Brooklyn Childrens museum. Där vi gick av var en intressant gräns mellan ortodoxa judar och västindier. På ena sidan vägen helsvart, och på andra sidan vita i långskägg, hatt och svart kappa.

Barnmuseet var en höjdare såklart, vi tog det i killarnas tempo så vi hann ju bara med en bråkdel. Favoriterna var en mysgrotta (där pappa kunde lägga sig ner i mörktet) med havsmjukdjur och en bäck som man kunde bygga om med stenar, träd och buskar så att olika djur och insekter skulle trivas. Jakob blev lite frustrerad över att precis när han byggt klart ett träd och placerat ut det så kom någon annan unge och raserade alltihop. Till slut tog vi kort på det så fick det vara sen.




Waterplay at Brooklyn childrens museum



Finally, all leaves are where they should be.

Söndagen var ännu mer avslappnad, om än vacker, kall och blåsig. Efter en lång frukost gick vi i den blåsiga kylan till ett brunchställe i Brooklyn mellan Brooklyn och Manhattan bridge som hade en lekhörna. Utanför fanns en lekpark utformad som ett fartyg där vi lekte länge länge. Sen gick vi hem och snackade - sen var den dagen slut :)




A cold, windy day




Manhattan bridge




Brooklyn bridge




Jakob and Manhattan bridge




Jakob, Jonas, Viktor, Greta and Tor (in stroller)




Sun setting over brooklyn




Jakob and Empire state building in sunset