söndag 18 oktober 2009

I'd rather be in San Diego


20091017_172042_7
Originally uploaded by Jonas & Anna-Sara

Blå himmel, solnedgång, shorts, barfota, fläskfilé på grillen. Insåg plötsligt att det var 0-gradigt och att jag hade en väldigt passande tröja på mig. Tack igen Hedda, det var en bra vi-ses-igen-present :)

20091017_163350_6


20091017_163350_6
Originally uploaded by Jonas & Anna-Sara

För att rädda ryggen brukar jag köra lite yoga efter löppassen. Det är inte så lätt på helgerna dock, som framgår rätt tydligt av bilden :)

Flickr och bildhantering

Jag har varit dålig på att ladda upp foton och blogga senaste året, och det visade sig att jag glömt hur jag gjorde. Så här kommer en beskrivning av hur jag gör så att jag inte ska behöva återuppfinna hjulet en gång till. Förhoppningsvis kan jag få lite nyttiga kommentarer också :)

Förutsättningar

  • Jag gillar att spara ett urval av mina bilder på flickr, för bloggning, för ständig åtkomst, och som backup. Jag har svårt att slänga bilder, det är mycket lättare att välja ut de bästa för uppladdning, därav urvalet.
  • Jag gillar att spara bilder lokalt eftersom det går så pass mycket fortare att editera och bläddra. Dessutom litar jag inte på flickr (eller någon annan site heller för den delen :)
  • Jag vill spara metadata "nära" data. Alltså vill jag helst lagra metadata i bilden, vilket leder till EXIF och IPTC.
  • Jag vill spara följande data
    • Kommentar
    • Klassning, dvs vilka bilder jag lokalt valt att ladda upp. Detta är i princip alltid de bilder som har kommentar.

  • Jag vill inte vara bunden till en speciell programvara.
  • Jag vill ha backup på allt data och metadata.

Mitt tillvägagångsätt vid kameratömning

  1. Tanka ur bilderna från kortläsaren med Windows Commander, multirename till yymmdd_hhmmss.ext så att de går att sortera och titta på kronologiskt oavsett format, bildtittare och kamerans filnamnsformat (även enkelt att sortera inom set i flickr).
  2. Ta in dem i ACDSee och lägg till kommentarer i EXIF:Image description (Kopieras automagiskt till flickr description vid upload), klassning sker manuellt i ACDSee:Rating (1=ladda upp till flickr).
  3. Gå igenom klassning=1 och sätt IPTC:Urgency=1.
  4. Ladda upp till flickr genom att dra över till Flickr Uploadr (som sorterar uppladdning i rätt kronologisk ordning).
  5. Kopiera alla bilder till två separata hårddiskar med jämna intervall med Windows Commander-->Synchronize. Tanken är att den ena ska finnas på annat fysiskt ställe i händelse av brand, men det har inte blivit av ännu :)
Jag gillar inte
  • Graden av manuellt repetitivt arbete. 1,3,4 borde kunna automatiseras på ett enkelt sätt. Även 5, men inte i samma programvara (bildmanage vs backup).
  • Alla bilder som kommenteras laddas upp till flickr, men eftersom ACDSee saknar urvalsmöjlighet på EXIF-taggar så används ACDSee:Rating vilket är avsteg från metadata nära data (database lagras utanför bilderna). Konsekvensen blir att ACDSee:Database inte sparas i backup, därav extrasteget med IPTC.
  • EXIF finns inte i avi, så jag kan inte kommentera filmer lokalt. (Går i tillhörande thm, men då saknas stöd i flickr)

Tillvägagångssätt vid backup-restore

  1. Kopiera bilderna.
  2. Batch Set Information i ACSee, mappa IPTC:Urgency till ACDSee:Rating

Retroaktiv IPTC:Urgency

Tyvärr stöder inte ACDSee batchning mot IPTC, därför måste jag gå igenom bilderna manuellt och sätta IPTC:Urgency=1 för de bilder som har kommentar.

Bra att skriva ner det här, finns en del kodprojekt att ta tag i :)

Ändrad 091108 map jUploadr vs flickr uploadr.

fredag 16 oktober 2009

Jakobs första tappade tand


Jakob har gått och väntat nästan två veckor på att hans första lösa tand skulle lossna. Så idag satt han på fredagsmys på dagis och tittade på film. Med Jakobs ord:

- Jag satt och tittade på film.
- Jag har nog en lös tand fortfarande. tror jag att jag tänkte.
- Sen var var den borta. och då hade jag svalt den.