måndag 21 december 2009

Snorkling med Jakob och clownfiskar


Det är så grymt stort att kunna sticka ut och snorkla med sin son. Snorklingen här på Long beach (Koh Phi Phi) är oändligt mycket bättre än i Railey. Klättringen är inte lika omfattande, men den räcker till för oss :)

Så vi har det rätt bra helt enkelt :)

måndag 7 december 2009

Luciadräktsdans av Viktor


20091205_174838_21
Originally uploaded by Jonas & Anna-Sara

Måste bara få dela med mig av Viktor i sin nyinköpta lucia-dräkt. Helt underbart tycker då jag :)

Och ja, vi har klätt granen redan. Men bara för att vi åker till Thailand snart :)

lördag 14 november 2009

Sjukdom och gamla spel

Under veckan har Viktor och Jakob haft svininfluensa, och dessutom har Anna-Sara varit så sjuk att jag varit tvungen att stanna hemma trots att jag varit frisk. På fredagen bestämde jag mig för att jag inte skulle bli sjuk och givetvis började jag hosta på kvällen och har värk och trötthet idag lördag. Ingen feber dock. Jakob är helt återställd medans Viktor och Anna-Sara fortfarande hostar och är trötta.

Vad gör man då när man har sett alla barnfilmer fyra varv under veckan tillsammans med barnen men inte kan kolla på några vuxenfilmer eftersom barnen är hemma? Man tar hem en DOS-emulator (det där gamla operativsystemet som windows behövde förut) och gratis gamla spel.

DOS-emulatorn jag provade hette DOSbox och spel hittade jag på Oldschooldos. Mina absoluta spelfavoriter genom åren är Chuckie egg på ZX Spektrum och Alone In The Dark på PC. Lemmings är också en höjdare. Även lemmings 2 tribes är kung. Både Alone In The Dark och Lemmings finns att ta hem gratis på länken ovan. Googlar man på lemmings så finns också ett antal varianter, t.ex. i javascript.

måndag 9 november 2009

Wedding photos!


20090619_140000_034_FH
Originally uploaded by Jonas & Anna-Sara


Finally!
We have uploaded our wedding photos at http://www.flickr.com/photos/jonananas/sets/72157622638764767/show/

Better late than never :)

söndag 8 november 2009

IKSU

0-gradigt, snöslask, mulet och dimma. Då tar man barnen till IKSU!
Stället har växt sen jag var där sist. Affärer, ny restaurang, nya
beach-hallar, nya gympahallar. Ingen ny klättervägg dock.
Trots nybygget var nostalgifaktorn hög, och vi hade en heldag med
killarna. Först åt vi lunch, sen badade vi i nästan två timmar.
Avslutningen blev på klätterväggen. Eller vi fikade såklart innan
vi åkte :)
Humör på alla var på topp så nu funderar jag på guldkort. Jakob
och Viktor var ruggigt sugna på sanden i beachhallen, men det skulle
kosta 360 spänn eftersom man måste betala för hela banan. Men nästa
gång kanske man kan gå ihop fler med guldkort så blir det ju
gratis :)


-- Jonas

(Skickat från telefon)

söndag 18 oktober 2009

I'd rather be in San Diego


20091017_172042_7
Originally uploaded by Jonas & Anna-Sara

Blå himmel, solnedgång, shorts, barfota, fläskfilé på grillen. Insåg plötsligt att det var 0-gradigt och att jag hade en väldigt passande tröja på mig. Tack igen Hedda, det var en bra vi-ses-igen-present :)

20091017_163350_6


20091017_163350_6
Originally uploaded by Jonas & Anna-Sara

För att rädda ryggen brukar jag köra lite yoga efter löppassen. Det är inte så lätt på helgerna dock, som framgår rätt tydligt av bilden :)

Flickr och bildhantering

Jag har varit dålig på att ladda upp foton och blogga senaste året, och det visade sig att jag glömt hur jag gjorde. Så här kommer en beskrivning av hur jag gör så att jag inte ska behöva återuppfinna hjulet en gång till. Förhoppningsvis kan jag få lite nyttiga kommentarer också :)

Förutsättningar

  • Jag gillar att spara ett urval av mina bilder på flickr, för bloggning, för ständig åtkomst, och som backup. Jag har svårt att slänga bilder, det är mycket lättare att välja ut de bästa för uppladdning, därav urvalet.
  • Jag gillar att spara bilder lokalt eftersom det går så pass mycket fortare att editera och bläddra. Dessutom litar jag inte på flickr (eller någon annan site heller för den delen :)
  • Jag vill spara metadata "nära" data. Alltså vill jag helst lagra metadata i bilden, vilket leder till EXIF och IPTC.
  • Jag vill spara följande data
    • Kommentar
    • Klassning, dvs vilka bilder jag lokalt valt att ladda upp. Detta är i princip alltid de bilder som har kommentar.

  • Jag vill inte vara bunden till en speciell programvara.
  • Jag vill ha backup på allt data och metadata.

Mitt tillvägagångsätt vid kameratömning

  1. Tanka ur bilderna från kortläsaren med Windows Commander, multirename till yymmdd_hhmmss.ext så att de går att sortera och titta på kronologiskt oavsett format, bildtittare och kamerans filnamnsformat (även enkelt att sortera inom set i flickr).
  2. Ta in dem i ACDSee och lägg till kommentarer i EXIF:Image description (Kopieras automagiskt till flickr description vid upload), klassning sker manuellt i ACDSee:Rating (1=ladda upp till flickr).
  3. Gå igenom klassning=1 och sätt IPTC:Urgency=1.
  4. Ladda upp till flickr genom att dra över till Flickr Uploadr (som sorterar uppladdning i rätt kronologisk ordning).
  5. Kopiera alla bilder till två separata hårddiskar med jämna intervall med Windows Commander-->Synchronize. Tanken är att den ena ska finnas på annat fysiskt ställe i händelse av brand, men det har inte blivit av ännu :)
Jag gillar inte
  • Graden av manuellt repetitivt arbete. 1,3,4 borde kunna automatiseras på ett enkelt sätt. Även 5, men inte i samma programvara (bildmanage vs backup).
  • Alla bilder som kommenteras laddas upp till flickr, men eftersom ACDSee saknar urvalsmöjlighet på EXIF-taggar så används ACDSee:Rating vilket är avsteg från metadata nära data (database lagras utanför bilderna). Konsekvensen blir att ACDSee:Database inte sparas i backup, därav extrasteget med IPTC.
  • EXIF finns inte i avi, så jag kan inte kommentera filmer lokalt. (Går i tillhörande thm, men då saknas stöd i flickr)

Tillvägagångssätt vid backup-restore

  1. Kopiera bilderna.
  2. Batch Set Information i ACSee, mappa IPTC:Urgency till ACDSee:Rating

Retroaktiv IPTC:Urgency

Tyvärr stöder inte ACDSee batchning mot IPTC, därför måste jag gå igenom bilderna manuellt och sätta IPTC:Urgency=1 för de bilder som har kommentar.

Bra att skriva ner det här, finns en del kodprojekt att ta tag i :)

Ändrad 091108 map jUploadr vs flickr uploadr.

fredag 16 oktober 2009

Jakobs första tappade tand


Jakob har gått och väntat nästan två veckor på att hans första lösa tand skulle lossna. Så idag satt han på fredagsmys på dagis och tittade på film. Med Jakobs ord:

- Jag satt och tittade på film.
- Jag har nog en lös tand fortfarande. tror jag att jag tänkte.
- Sen var var den borta. och då hade jag svalt den.

lördag 19 september 2009

Viktor cyklar

Idag hade vi en sån där fixardag. Toaletten behövde ny packning, duschen ny silikonfog, gräset klippas osv. När jag hämtade gräsklipparen i förrådet hittade jag en gammal barncykel som kompis Pär hittat på skroten för något år sen. Jakob ville fixa till den och eftersom det var fixardag så passade ju det utmärkt. Byte av ventiler och smörja kedjan var allt som behövdes, sen var det klart. Även om däcken var lite ojämna och tog i här och där så kunde Jakob cykla på cykeln trots att den var för liten.

När Viktor kom tillbaka med mamma från affären så sänkte jag sadeln. Viktor har ju sprungit runt på Jakobs gula balance bike som vi tog med från San Diego, så balansen fanns ju. Och trampor har han ju använt på trehjulingen. Viktor provade, och började cykla på första försöket! Gissa om det var en stolt kille som cyklade omkring sen! Han ville aldrig sluta. Han ville inte heller lära sig starta, eller bromsa för den delen. Men kul var det!



Länk till video: http://www.flickr.com/photos/jonananas/3934857840/